Sobota, 23 listopada 2024
Oczy są jednym z najważniejszych organów w naszym ciele. Zmysł wzroku dostarcza nam przeszło 80% informacji na temat otoczenia. Z tego powodu każde, nawet najmniejsze problemy z widzeniem znacznie utrudniają codzienne funkcjonowanie, obniżając tym samym jakość naszego życia. Do najczęściej spotykanych chorób narządu wzroku należy zaćma (katarakta). Z roku na rok przybywa osób cierpiących z powodu postępującego mętnienia soczewki oka. W większości przypadków na powstanie zaćmy mają wpływ zaburzenia przemiany materii w soczewce związane z naturalnymi procesami starzenia. Z kolei na pojawienie się zaćmy u osób młodszych może wpływać wiele innych czynników. Należą do nich przede wszystkim predyspozycje genetyczne, urazy oczu, choroby przewlekłe (np. cukrzyca czy schorzenia tarczycy), a nawet wady refrakcji (przede wszystkim krótkowzroczność). Zapewne wiele osób zastanawia się, czy zaćmie można jakoś przeciwdziałać. W dzisiejszym poradniku spróbujemy odpowiedzieć na pytanie, co zrobić, by uniknąć zachorowania.
Jeszcze jakiś czas temu zachorowanie na zaćmę oznaczało wyrok do końca życia. Na szczęście współczesna medycyna dysponuje skutecznymi metodami leczenia tego poważnego schorzenia. Terapia katarakty odbywa się wyłącznie chirurgicznie. Dzięki prostej i szybkiej operacji zmieniona chorobowo soczewka oka zostaje zastąpiona wysokiej jakości implantem wewnątrzgałkowym. Rezultaty widoczne są natychmiast: ostrość widzenia zostaje przywrócona, a pacjent może na nowo cieszyć się dobrym wzrokiem. Operacyjne leczenie zaćmy przeprowadzane jest zwykle metodą fakoemulsyfikacji, czyli rozbicia zmętniałej soczewki za pomocą urządzenia emitującego ultradźwięki. Zabieg jest całkowicie bezbolesny i trwa od kilkunastu do kilkudziesięciu minut. Operację przeprowadza się w warunkach ambulatoryjnych, a pacjent może wrócić do domu tego samego dnia.
Pomimo tego, że ryzyko zachorowania na zaćmę zwiększa się wraz z wiekiem, wcale nie jesteśmy na nią skazani. Istnieją skuteczne sposoby zminimalizowania objawów towarzyszących chorobie oraz opóźnienia jej rozwoju. Wyniki wielu przeprowadzonych badań jasno pokazują, że bardzo skuteczną metodą zapobiegania rozwojowi wielu chorób oczu jest dbanie o wysoki poziom witaminy C w diecie. Wykazano, że ryzyko rozwoju zaćmy zmniejsza się wtedy o ponad sześćdziesiąt procent! Warto zatem pamiętać, by codziennie dostarczać organizmowi odpowiednią dawkę witamin. Najlepszym źródłem wit. C są cytrusy, truskawki, porzeczki, papryka i pietruszka. Aby uniknąć powstania zmian w obrębie soczewki oka warto pić zieloną i czarną herbatę. Pamiętajmy przy tym, by oczywiście nie przesadzać – jedna filiżanka dobrej herbaty dziennie w zupełności wystarczy, by dostarczyć substancji korzystnie wpływających na kondycję naszych oczu. Jeśli chcemy zmniejszyć ryzyko zachorowania na zaćmę, musimy zadbać o właściwe skomponowanie całej naszej diety. Przede wszystkim powinniśmy ograniczyć węglowodany. Okazuje się bowiem, że choroba trzy razy częściej rozwija się u osób spożywających duże ilości tych składników pokarmowych.
Dobre nawyki żywieniowe to jedno; nie wolno jednak zapominać o regularnych wizytach u okulisty. Nawet jeśli naszym oczom nic nie dolega, systematyczne wykonywanie badań jest niezbędne by ocenić ogólny stan narządu wzroku. Aby zdiagnozować zaćmę wystarczy wykonać podstawowe badania okulistyczne. Im wcześniej choroba zostanie wykryta, tym większe szanse na szybki powrót do zdrowia.