Sobota, 23 listopada 2024
Zaćma, zwana inaczej kataraktą, to jedna z najpoważniejszych jednostek chorobowych, jeśli chodzi o choroby oczu. Polega na zmętnieniu soczewki oka. Soczewka, jako element gałki ocznej odpowiedzialny za załamywanie promieni światła, jest kluczowa w prawidłowym funkcjonowaniu oka i zapewnia ostrość widzenia. Zaćma polega na stopniowym mętnieniu i degeneracji soczewki. Chory z czasem może całkowicie stracić wzrok. Przebieg zaćmy bywa dość nieprzewidywalny. Zaćma występuje najczęściej u osób po 50 roku życia. Spowodowana jest ona wówczas naturalnymi procesami starzenia się i stopniowymi zmianami w metabolizmie pacjenta. Można na nią jednak zapaść również w o wiele młodszym wieku. Zdarza się zaćma wrodzona, występująca już u niemowląt. Może ona być też powikłaniem chorób takich, jak cukrzyca. Jest właściwie nieuleczalna. Jedyną pewną metodą pozbycia się zaćmy jest jej usunięcie poprzez pozbycie się naturalnej, zmętniałej soczewki i wszczepienie na jej miejsce sztucznego implantu. Dlatego też zaćma uznawana jest za jedną z najgroźniejszych chorób oczu.
Przyczyny powstawania zaćmy nie są jednoznaczne. Najczęściej, jak zostało wspomniane, jest to po prostu wiek. Zaćma może być też jednak chorobą wrodzoną, wynikającą z chorób, które przeszła matka w ciąży. Szczególnie groźne mogą tu być choroby wirusowe, jak na przykład żółtaczka. W wypadku zaćmy wrodzone, może się ona objawić już w okresie niemowlęctwa. Podobnie zmętnienie soczewki może nastąpić jako powikłanie innych chorób.
Nieodpowiednia dieta również może przyczynić się do rozwoju chorób całego organizmu. Zaćma nie jest wyjątkiem. Niedobór luteiny i antyoksydantów, a także witamin C i E i kwasów omega-3 może mieć wpływ na rozwój zaćmy u pacjenta.
Badania nie potwierdzają jednoznacznie, czy alkohol ma bezpośredni wpływ na rozwój zaćmy. Znane są jednak niekorzystne skutki spożywania alkoholu na ludzki wzrok, zwłaszcza jeśli alkohol jest spożywany często lub w dużych ilościach. Do krótkotrwałych efektów można zaliczyć widzenie tunelowe i widzenie podwójne. W dłuższej perspektywie czasu alkohol wypłukując z organizmu substancje odżywcze i minerały może przyczynić się do pogorszenia wzroku. Co ciekawe jednak stwierdzono, że ciemne piwo zawiera w sobie duże ilości antyoksydantów, które z kolei wpływają na wzrok pozytywnie i należą do substancji pozwalających zmniejszyć ryzyko zapadnięcia na zaćmę. Dlatego też okazjonalne spożycia szklanki ciemnego piwa nie tylko nie zaszkodzi, ale może wręcz pomóc.
Jak zostało wspomniane, wyleczenie zaćmy może nastąpić przez jej usunięcie. Odbywa się to na drodze operacyjnej. Zmętniała soczewka pacjenta jest usuwana, a na jej miejsce wprowadza się specjalnie przygotowany implant. Syntetyczna soczewka jest indywidualnym produktem tworzonym na zamówienie dla danego pacjenta, tak, aby idealnie odpowiadać potrzebom i oczekiwaniom. Jak w przypadku każdej operacji, tak i usunięcie zaćmy wiąże się z zaleceniami przed i po zabiegu. Na ogólnie postawione pytanie: „Czy po operacji usunięcia zaćmy można spożywać alkohol?” odpowiedź brzmi - tak, ale nie od razu. Konieczny jest pewien okres rekonwalescencji, zakrapianie oczu, być może przyjmowanie leków, z którymi alkohol nie idzie w parze. Czas ten może być różny, zależnie od indywidualnych uwarunkowań organizmu pacjenta. Najlepiej ściśle stosować się do zaleceń lekarza okulisty i u niego zasięgnąć informacji czy, i kiedy, spożywanie alkoholu po operacji usunięcie zaćmy nie będzie stanowiło już zagrożenia.