Sobota, 23 listopada 2024
Na występowanie wszelkiego rodzaju chorób wpływ mogą mieć liczne czynniki. Niektóre schorzenia są wrodzone, niektóre nabyte. Wielu można uniknąć, a przynajmniej odsunąć je znacznie w czasie dbając odpowiednio o swój organizm. Niezwykle istotna dla zdrowia jest dieta. Spożywanie odpowiednich pokarmów i unikanie tego, co niezdrowie dla naszego ciała to bardzo istotna część dbania o siebie. Dotyczy to całego organizmu, również naszych oczu. Czy dieta może mieć wpływ na rozwój takich chorób, jak zaćma?
Czym właściwie jest zaćma i dlaczego tak ważne jest, by podejmować działania profilaktyczne przeciwko zaćmie? To jedna z najczęstszych przyczyn ślepoty. Coraz powszechniejsza, niebezpieczna i dość nieprzewidywalna, może pozbawić pacjenta wzroku w niedługim czasie. Polega na zmętnieniu soczewki oka. Soczewka to element gałki ocznej odpowiedzialny za załamywanie światła. Jest absolutnie niezbędna do poprawnego widzenia. Zdrowa soczewka jest przejrzysta, natomiast w przypadku pacjenta z zaćmą staje się ona zamglona i mętna, traci swoją przezroczystość. Co za tym idzie, pacjent stopniowo traci wzrok. Zaćma występuje najczęściej u osób starszych, po 50 roku życia. Nie znaczy to jednak, że nie może się przytrafić osobom młodszym.
Nie są całkiem znane przyczyny występowania zaćmy. Przyjmuje się, że jest to choroba związana z wiekiem, wynikająca z naturalnych procesów starzenia się organizmu i zmian w metabolizmie człowieka. Występuje też jednak zaćma wrodzona, która ujawnić się może już u niemowlęcia, a wynika na przykład z chorób wirusowych przechodzonych przez matkę w czasie ciąży. Zaćma może być również powikłaniem cukrzycy, bądź atopowego zapalenia skóry.
Czy można uchronić się przed zaćmą stosując odpowiednią dietę? Nie da się właściwie jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie. Jak w przypadku każdej innej kwestii zdrowotnej, istnieją ograniczenia żywieniowe i zalecenia. Nie ma jednak gwarancji, że stosując się do odpowiedniej diety nie zachorujemy na zaćmę. Możemy jedynie zmniejszyć znacznie ryzyko zapadnięcia na tę chorobę. Dostarczając organizmowi odpowiednich elementów i ograniczając spożycie innych, które mogą być szkodliwe, zmniejszamy szansę na wystąpienie zaćmy. Jak zostało wspomniane jest to choroba wynikająca z procesów starzenia się organizmu i zmian w metabolizmie. Oznacza to, że wynika częściowo z niedoboru określonych elementów, jak witaminy, czy minerały. Elementy te możemy dostarczyć do organizmu dzięki odpowiedniej diecie, przedłużając w ten sposób właściwie funkcjonowanie soczewki.
Co więc warto jeść, a czego unikać, by ratować się przed zaćmą? Przede wszystkim dieta powinna być bogata w antyoksydanty i luteinę. Znaleźć je można przede wszystkim w warzywach i owocach. Szczególne ich bogactwo znajduje się w warzywach liściastych, jak sałata, jarmuż czy szpinak, a także w warzywach zielonych i żółtych - brokułach, dyni, czy marchwi. Dobra będzie też kukurydza, pomidory, a z owoców - pomarańcze, truskawki i winogrona. Cytrusy zawierają dodatkowo witaminę C, równie ważną przy profilaktyce zaćmy. Kolejnym istotnym elementem potrzebnym do zachowania zdrowia oczu są kwasy omega-3. Te znaleźć można w rybach. Co ciekawe, dieta wspomagająca wzrok i zapobiegająca zaćmie nie musi składać się tylko z produktów całkowicie zdrowych. W umiarkowanych ilościach zalecane jest picie ciemnego piwa i ciemnej czekolady - oba te produkty bogate są w antyoksydanty.