Sobota, 23 listopada 2024
Nikogo chyba nie trzeba przekonywać, że prawidłowe żywienie ma fundamentalny wpływ na nasze zdrowie. Dobrze zbilansowana dieta jest jednym z najważniejszych czynników wpływających na dobrostan organizmu. Ma też niebagatelny wpływ na funkcjonowanie narządów wzroku.
Zdrowe odżywianie jest ważne nie tylko dlatego, by mieć szczupłą sylwetkę. Ma istotny wpływ na wszystkie aspekty funkcjonowania naszego organizmu. Nieprzypadkowo mówi się, „jesteś tym, co jesz”. Co więcej – trudno jest zadbać o zdrowie, pomijając właściwą dietę i nawet najlepiej dobrane suplementy jej nie zastąpią.
Co jeść, by mieć zdrowe i prawidłowo funkcjonujące oczy? Jakie witaminy i minerały mają największy wpływ na wzrok? Oto nasz poradnik, który pomoże Ci w ułożeniu diety wzmacniającej dobre widzenie.
Najważniejsza dla wzroku jest witamina A. Babcia mówiła Ci kiedykolwiek: jedz marchewkę, będziesz mieć zdrowe oczy? Miała rację! Rzeczywiście marchewka jako bardzo bogate źródło witaminy A jest istotna dla zdrowia oczu i powinna często gościć w naszej diecie. Dlaczego jest ważna? Sprzyja odbudowie nabłonka, co jest ważne dla prawidłowego funkcjonowania oczu, poprawia wchłanianie witaminy E a także ma silne działanie antyoksydacyjne. Oznacza to, że witamina A neutralizuje wolne rodniki – to cząstki, które odpowiadają za procesy starzenia rozumiane nie tylko jako pojawianie się zmarszczek, ale jako pogarszanie się funkcji wszystkich narządów, także wzroku. O ważności witaminy A dla prawidłowego widzenia najlepiej świadczy fakt, iż niedobór tego składnika objawia się wystąpieniem tak zwanej kurzej ślepoty, czyli pogorszonego widzenia po zmierzchu. Gdzie jeszcze poza marchewką znajdziemy witaminę A? Bogata w ten składnik jest wątróbka, masło, jaja i mleko i tłuste ryby.
Witamina E jest najsilniejszym ze znanych antyoksydantów. Silne działanie zwalczające wolne rodniki ma też witamina C. Ma ona ważny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie wzroku – wpływa między innymi na prawidłowe wytwarzanie łez – ich brak może skutkować wystąpieniem zespołu suchego oka, co jest dość dotkliwym schorzeniem, mocno utrudniającym codzienne życie i powodującym dyskomfort. Warto też widzieć, że za mało nawilżone oczy nie tylko pieką i bolą, ale też są bardziej narażone na wystąpienie infekcji i stanów zapalnych. Witamina C działa też wzmacniająco na naczynia krwionośne. Niedobory tego składnika w przypadku oczu mogą doprowadzić do krwotoków do gałki ocznej. Gdzie znajdziemy witaminę C? Bogatym jej źródłem są cytrusy oraz nasza rodzima kapusta kiszona oraz porzeczki.
Witaminy z grupy B także są ważne w diecie dla zdrowego wzroku. Mają one wpływ na prawidłowe funkcjonowanie nerwu wzrokowego. Niedobór witamin z grupy B objawia się szybkim męczeniem się oczu i pogarszającym się widzeniem a także wyjątkową wrażliwością na światło.
Witamina D nie wpływa na samą jakość widzenia, jednak jest bardzo ważna dla układu odpornościowego. Jej niedobór wiąże się z większą podatnością na infekcje, w tym infekcje w obrębie oczu.
W diecie działającej korzystnie na narząd wzroku nie może też zabraknąć takich składników jak cynk, miedź i selen. Co jeszcze wspomaga wzrok? Luteina. Jest to barwnik ksantofilowy z grupy karotenoidów – znajdziemy go w warzywach takich jak jarmuż czy szpinak. Suplementy diety wspomagające prawidłowe widzenie też zwykle bazują na wysokim stężeniu wyciągu z luteiny. Warto z nich korzystać, by suplementować ten składnik.